Varmrökning

Visar alla 15 resultat

Upplev nya smaker med varmrökning

Om du vill lägga till ett extra lager av smak och spänning i din matlagning är varmrökning helt rätt väg att gå! Att röka maten är ett utmärkt sätt att ge den en rökig smak som förstärker de naturliga smakerna i det du lagar. Det är också ett fantastiskt sätt att tillaga kött, fisk och grönsaker på ett hälsosamt och gott sätt. Det är lätt att man föräter sig på mat som grillats på samma sätt år efter år, även om det är väldigt gott med en riktigt bra grillad köttbit. Men varför inte prova något nytt nästa gång?

Vad är egentligen varmrökning?

Om du vill ge ditt kött eller din fisk en riktigt härlig och rökig smak är varmrökning en favorit bland många. Varmrökning är alltså en matlagningsmetod som har använts i århundraden och som av goda skäl fortfarande är populär idag. Skillnaden mellan varmrökning och kallrökning finns som du säkert märkt i namnet. När du varmröker en köttbit tillagas den på liknande sätt som i en ugn, med hjälp av temperaturen. Du får då en rökig smak och fastare konsistens jämfört med om du skulle kallröka till exempel lax som är väldigt vanligt. När man snackar om varmrökning tillagas maten i en temperatur på ungefär 70 grader Celsius. Här kommer några tips på vägen när du ska köpa din första varmrök!

Bra att veta

Har du aldrig provat att varmröka köttet tidigare? Det låter nog svårare än vad det faktiskt är, men här kommer några tips som kan vara bra att ta med sig till sin första varmrökning:

  1. Förberedelse
    Innan det är dags att dra i gång röklådan är det bra att salta in köttet i saltlag, 8% är oftast lämpligt. Köttet ska vara insaltat i minst ett dygn då saltet tränger in ca 1 cm per dygn. Ett annat alternativ är att lägga det i salt några timmar, det funkar på mindre tunna bitar och fisk. När det gäller varmrökning av stora bitar kan det vara bra att snabba upp tiden med hjälp av en marinad spruta. Använd saltlagen och sen låt ligga några dygn i lagen så att det jämnar till sig
  2. Om köttet redan är rimmat behövs det inte men salta gärna lite extra
  3. Alla vill såklart att köttet du varmröker ska bli så saftigt och mört som möjligt så använd en ungstermometer eller grilltermometer och placera givaren i köttet så att man ser när det är klart
  4. Placering
    Det kanske låter självklart, men tänk igenom var du har ställt din röklåda. Den ska stå på ett värmetåligt ställe där den kan stå så stadigt som bara möjligt. Så en plan yta en bit från huset skulle jag säga är ett optimalt ställe att dra i gång varmrökningen på, då undviker du att rökdoften tränger in i huset vilket kanske inte alltid uppskattas.

Här hittar du allt du behöver för att komma i gång med varmrökning och få uppleva djupare rökigare smaker!

Vanliga frågor om varmrökning

Vad är skillnaden på varmrökt och kallrökt?

Skillnaden mellan varmrökning och kallrökning är temperaturen vid vilken rökningsprocessen utförs. Vid varmrökning utsätts maten för både rök och värme, vanligtvis i temperaturer mellan 70-110 grader Celsius. Kallrökning å andra sidan involverar enbart rökning utan värme, där temperaturen hålls under 30 grader Celsius.

Hur varmt ska det vara i en varmrök?

Temperaturen i en varmrök ligger vanligtvis mellan 70-110 grader Celsius, beroende på vilken mat du röker och önskad resultat.

Hur lång tid tar det att varmröka en köttbit?

Tiden för att varmröka en köttbit varierar beroende på dess storlek, tjocklek och önskad mörhet. Generellt kan det ta mellan några timmar upp till ett par dagar. En köttbit som är 1cm tjock bör rökas i minst 1-2 timmar, en 5cm tjock köttbit bör rökas i ca. 5-6 timmar och en 10cm tjock köttbit bör rökas i minst 10-12 timmar.

Hur länge ska kött ligga i saltlag innan varmrökning?

Köttet bör ligga i saltlag (marinad) innan varmrökning i minst några timmar för att ta upp smak och bli mört. Den exakta tiden beror på storleken och tjockleken på köttet samt önskad salthalt och smakprofil.

Varukorg
Rulla till toppen