Kallröksgenerator

Använd en klotgrill eller t.ex. ett gammalt kylskåp som tagits ur bruk för att hålla röken kvar när du ska använda en kallröksgenerator.

Visar alla 10 resultat

Hur du använder en kallröksgenerator i korta drag

Kallröksgeneratorn producerar generellt sett rök i ca. 10-12 timmar, sluttid kan variera på vilket träslag/spån som används. Fyll kallröksgeneratorn med det finmalda spånet. Tänd ett värmeljus och placera det i underlägget under gallrets sluttande del, släck ljuset när rökspånet börjar pyra. OBS undvik drag! Endast en liten springa behövs för syretillförsel. Och så har du förhoppningsvis ett riktigt lyckat kallrök med en av våra generatorer!

Fördelarna med kallrökning: Hur du ger unika smaker till din grillning

Om du vill lägga till unika smaker till din grillning är kallrökning det bästa sättet att göra det. Denna process ger maten en rökig smak utan att den tillagas, och den kan göras med en rad olika metoder.

När det gäller rökning av kött finns det två huvudsakliga sätt att göra det: varmrökning och kallrökning. Varmrökning är den mest populära metoden och tillagar köttet i rökaren vid en hög temperatur. Detta ger utsökt rökt kött som är perfekt för grillar och picknickar. Men kallrökning är ett utmärkt sätt att lägga till unika smaker till din grill, och det är inte så svårt som du kanske tror!

Vanliga frågor om kallröksgeneratorer och kallrökning

Vad innebär kallrökning?

När man pratar om kallrökning använder man sig av en kallröksgenerator för att tillaga mat, oftast kött eller fisk, samtidigt som det får en rökig och härlig smak. Det som skiljer kallrökning mot varmrökning är att en kallröksgenerator röker maten vid låga temperaturer under en längre tid.

Tänk på att kallrökning ej ger en ät-färdig produkt om den inte var färdig innan rökningen. Kött behöver exempelvis stekas eller torkas innan det äts, fisk behöver gravas före eller kokas/stekas efteråt. Hård ost kallröks gärna och blir bäst om man lagrar den minst 3 månader efter rökningen.

Hur lång tid tar det att kallröka mat?

Det beror på ett par saker, dels vilken produkt du ska röka, men också hur rökig smak du är ute efter. Om du ska kallröka en stor köttbit kan du behöva låta den rökas flera dagar, medan mindre och tunnare livsmedel kan bli färdiga på några timmar.

Hur påverkar kallrökning matens smak?

Genom att använda en kallröksgenerator för att kallröka bland annat kött påverkas smaken. Hur mycket smaken påverkas beror på hur länge den tillagas i kallröksgeneratorn, men generellt sett har kallrökt mat en ganska mild, söt och smakfull smak. smaken beror mycket på vilket rökspån som används. Till ost är bok och körsbär fina val medan al är ett populärt val när man kallröker fisk. Vi rekommenderar dock att du testar körsbär!

Varukorg
Rulla till toppen